Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Nr. 16. Hoeve met losse bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom een begraasd erf; putvaalt te midden; bakstenen stoepen voor het boerenhuis. Ten O., geasfalteerde erfoprit. Ten N.O., resten van omwalling.

Ten N. van het erf, boerenhuis van het langgestrekte type: stalgedeelte l. van zes trav. + een woongedeelte van vier trav. en twee opkamertrav. r. onder kort overstekend zadeldak (mechanische pannen), hoger opgetrokken bij de opkamer; waaronder één getoogde kelderopening. Gedateerd 1921 d.m.v. muurankers in r. zijgevel, wederopgebouwd na brand in 1914 cf. bewaarde oudere muurpartijen in de opkamer en r. zijgevel. Rode baksteenbouw. Aansluitend bij de regionale hoevebouw cf. O. m. tuitgevels met muurvlechtingen, rechth. muuropeningen licht verdiept in rondboogomlijstingen, kruis- en bolkozijnen o.m. voorzien van schuiframen, tralies en luiken, steunberen aan achtergevelzijde. R. zijgevel met drie getoogde kelderopeningen.

Ten O., stalvleugel met aanleunende dwarsschuur en wagenhuisgedeelte r. Onder zadeldak (n huis, mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit XX a. Rode baksteenbouw.

Ten W., wagenhuis onder zadeldak (n huis, mechanische pannen), uit XX a. Stijl- en regelwerk met golfplatenbeschieting. Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheden.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine