Hoeve Zuidhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Zuidhuis

Beschrijving

"Zuidhuis" volgens bewoners. Hoeve met losse, lage bestanddelen opgesteld rond een geasfalteerd erf. Ten zuiden, drenkplaats.

Ten oosten, geasfalteerde erfoprit met kapelletje aan straatzijde. Mariakapel beschaduwd door linde. Rechthoekig bakstenen gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Jaartal 1920 in driehoekige gevelsteen boven rondbogige kapeldeur met opschrift "Uit dank opgericht 1920", bakstenen gevelparement met neogotische inslag. Met schijnvoegen gecementeerde en witgekalkte zijgevels met oeil-de-boeufs. Interieur: tongewelf.

Ten noorden van het erf, boerenhuis van vier traveeën en twee opkamertraveeën rechts onder overstekend zadeldak (Vlaamse pannen) op houten modillons; een dakvenster. Uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, echter teruggaand op een oudere kern, zie interieur met gotische schouw van 1530. Witgekalkte baksteenbouw. Een getoogde kelderopening voorzien van houten spijlen en recentere tralies. Rechthoekige muuropeningen met 20ste-eeuwse kozijnconstructie voorzien van oudere luiken. Aangepast venster links van de deur. Achtergevel. Brede, getoogde kelderopening met verdiept houten bolkozijn met houten spijlen. Drie behouden bolkozijnen met luiken onder meer twee in de opkamer. Begroende, aangepaste linker zijpuntgevel. Rechter zijpuntgevel, twee gedichte getoogde kelderopeningen.

Ten westen, lange dwarsschuur onder mank zadeldak (mechanische pannen) met overstekende rand op houten modillons. Gedateerd 1837 in linker zijgevel aangegeven door middel van gele baksteen opgenomen in het metselverband.Witgekalkte baksteenbouw. Stijl- en regelwerk met groenbeschilderde plankenbeschieting op bakstenen voeting in linker gedeelte. Twee rechthoekige schuurpoorten onder luifel. Linker zijgevel. Ruitvormig metselaarsteken met onderstaande datering in gele baksteen opgenomen in het metselverband.

Ten oosten, stalvleugel onder overstekend zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Uit het vierde kwart van de 19de eeuw met ouder linker gedeelte waarschijnlijk uit 1837 (?) met hogere nokhoogte. Witgekalkte baksteenbouw.

Ten noorden achter het boerenhuis, bakhuisje uit het vierde kwart van de 19de eeuw en dito stalvleugel. Overige 20ste-eeuwse hoevegebouwen zonder noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine