• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse, lage bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met siertuin te midden, ten zuiden afgesloten met haag, toegankelijk via hek tussen twee hekpijlers. Ten westen, drenkplaats.

Ten noordoosten van het erf, boerenhuis van zes traveeën onder overstekend zadeldak met houten sierlijst (Vlaamse pannen). Jaartal 1876 in rechter zijgevel door middel van gele bakstenen opgenomen in het metselverband. Rode baksteenbouw. Gebruik van gele baksteen voor de plint, voor aansluitende omlijstingen en sluitstenen van de muuropeningen, voor aansluitende casementen en puilijsten, voor bekronend driehoekig fronton met houten kapelletje met beeld. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde hoeken. Achtergevel. Eén opkamertravee rechts. Haakse uitbouw onder zadeldak. Linker zijgevel met twee getoogde kelderopeningen. Rechter zijgevel met twee houten bolkozijnen.

Ten zuidoosten, dwarsschuur onder zadeldak (mechanische pannen). Gedateerd 1876 in rechter zijgevel, zie boerenhuis. Rode baksteenbouw; gebruik van gele baksteen voor de strekken van de muuropeningen. Rechthoekige schuurpoort met "deurtje". Gedateerde rode bakstenen rechter zijgevel met geel bakstenen hoekpilasters en aflijnend fries. Uilengat in de geveltop.

Ten noordwesten, stalvleugel onder overstekend zadeldak (mechanische pannen), gedateerd 1876 in linker zijgevel, zie dwarsschuur. Witgekalkte baksteenbouw op een gepikte plint. Linker zijgevel, identiek aan de rechter zijgevel van de dwarsschuur.

Ten westen, paardenstal.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine