erfgoedobject

Hoeve- en maalderijgebouwen

bouwkundig element
ID
31542
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31542

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), uit 19de eeuw. Gecementeerde lijstgevel op een grijsbeschilderde plint. Geprofileerde houten kroonlijst met tandlijstje op klossen. Rechthoekige vensteropeningen in een vlakke witbeschilderde omlijsting met rozetjes onder gestrekte druiplijst; doorlopende lekdrempels op de bovenverdieping. Rechthoekige deur in soortgelijke omlijsting op neuten. Deels beglaasde deur met getralied bovendeel. Beraapte linker zijpuntgevel.

Links en rechts aanleunende hoeve- en maalderijgebouwen.

 


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het centrale burgerhuis is verbouwd maar de hoeve- en maalderijgebouwen, respectievelijk links en rechts van het burgerhuis zijn wel bewaard. Hoevegebouw, baksteenbouw met één bouwlaag en pannen zadeldak. Het maalderijgebouw, baksteenbouw met twee bouwlagen en pannen zadeldak, wordt gekenmerkt door kleine rechthoekige vensteropeningen en een grote poort. Er bevindt zich een kleine kastkapel boven de toegangsdeur met opschrift 'alpha omega'. 

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (9 april 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve- en maalderijgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31542 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.