Hof Vaguebak en kapelletje

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse, lage bestanddelen, opgesteld rondom een deels verhard erf met witgekalkt conisch hondenhok voor het boerenhuis. Omringende weiden afgezet door middel van van doornhaag ten oosten en ten westen. Ten zuiden, westen en noorden omwalling afgezet met populieren en wilgen. Geasfalteerde erfoprit aan straatzijde toegankelijk via houten houten hek; rechts, geflankeerd door linde en bakstenen hekpijler, waarboven arduinen dekblad en bolvormige bekroning.

Links ervan, neoclassicistisch kapelletje van 1845, zie inscriptie binnenin. Rechthoekig gebouwtje van één travee onder zadeldak (leien) van gele baksteen. Fraai uitgewerkt puntgeveltje: rondboogdeur geflankeerd door gecanneleerde Ionische pilasters op postamenten onder kroonlijst, waarboven driehoekig fronton afgelijnd door middel van tandlijstje, versierd met klaverblad. Bekronend smeedijzeren kruis. Interieur: neogotisch (houten) altaar en bord met opschrift: "D.O.M. Ter eere van Onze Lieve Vrouw van Troost en ter zaliger gedachtenisse van Philippe-Jacobus Priem en Regina Dorothea Larock en huisvrouwe wierd deze kapelle ten jare MDCCCXLV door Martinus Jacobus hunnen zoon opgereght en ten jare MDCCCXCIII door hunnen kleenzoon Napoleon herstelt zij werd plegtig gewijd den X october MDCCCXCIII (1893)".

Ten noordwesten, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type van drie staltraveeën links + een woongedeelte van zes traveeën en één opkamertravee rechts onder overstekend zadeldak (Vlaamse pannen) op houten modillons; twee recente klimmende dakkapellen. Uit de tweede helft van de 18de eeuw. Gele baksteenbouw; stijl- en regelwerk met recente bakstenen vullingen op een bakstenen voeting ter hoogte van het stalgedeelte. Licht getoogde muuropeningen met luiken. Rechthoekig behouden bolkozijn onder ontlastingsboog in de opkamer voorzien van kleine roedeverdeling, tralies en luiken. Analoge achtergevel. Rechthoekige getraliede kelderopening licht verdiept in een getoogde omlijsting. Beluikte kozijnvensters. Kozijndeur.

Ten zuidoosten, lange dwarsschuur met stalen wagenhuisgedeelte links onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het huis, stro + Vlaamse pannen). "J.B.V.E. 1770" in kerfsneetechniek op de dwarsbalk van de tasafscheiding. Stijl- en regelwerk met gepotdekselde horizontale plankenbeschieting boven een getrapte voeting; bakstenen stalgedeelte. Twee rechthoekige schuurpoorten met accoladeboogvormig deurtje. Rechter zijgevel: strobeschieting in de geveltop.

Stapelgebint; ankerbalkgebint ter hoogte van tasruimte. Ten oosten, recent bakhuisje.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine