Herenhuis en maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Oorspronkelijk één groot herenhuis met voormalige maalderij, zie achterliggend gebouwencomplex, thans twee burgerhuizen. Breedhuis van acht traveeën + een recente travee links en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met neoclassicistische inslag. Gele baksteenbouw. Geprofileerde, bepleisterde en witbeschilderde puilijst. Geprofileerde houten kroonlijst waaronder tandlijstje. Neoclassicistische winkelpui (nummer 14) op een arduinen plint: omlijsting van vlakke pilasters met rosaces; centrale deur, omlijst door middel van gecanneleerde pilasters onder een geprofileerde kroonlijst. Getoogde muuropeningen op de bovenverdieping. Vernieuwde rechthoekige muuropeningen (nummer 16).

Links aanleunend laag nutsgebouwtje van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) met dakvenster onder ver overstekend zadeldak. Gele baksteenbouw. Gemarkeerde plint. Twee deels gedichte rondboogvensters. Rechthoekige koetspoort. Begroende linker zijgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine