erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
3155
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3155

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In het centrum, alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met dakvensters onder driehoekig fronton, in regionale baksteenarchitectuur uit einde 19de of begin 20ste eeuw, zie oude prentkaart van 1910. Volgens de literatuur het brouwershuis van de aanpalende brouwerij "Stella" van A. Maes, voorloper van de brouwerij Maes te Waarloos.

Lijstgevel op een arduinen plint met segmentbogige keldervensters, verwerking van gele en zwarte baksteen voor muurbanden, ontlastingsbogen en decoratief afsluitende fries met panelen van siermetselwerk. Steekbogige deur- en vensteropeningen. Op de vleugeldeur na, vernieuwd houtwerk.

  • S.N., Katelijne en Waver in 't verleden, Sint-Katelijne-Waver, 1978, nummer 30.
  • VAN DE POEL H., Sint-Katelijne-Waver in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, nummer 30.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3155 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.