Pastorie Sint-Amatusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Rijhuis met links aanleunende rode bakstenen tuinmuur met steunberen onder ezelsrug, gelegen ten zuidoosten van de kerk. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Rode baksteenbouw; gebruik van gele bakstenen voor horizontale banden en de deuromlijsting; gebruik van arduin voor plint (spouwgaten), voor omlijsting van muuropeningen. Lijstgevel op een verhoogde begane grond met recente dubbele steektrap met ijzeren leuning. Middenrisaliet eindigend op hoger opgetrokken puntgeveltje met schouderstukken waarin spitsboognisje met beeld van de Goede Herder. Geelbeschilderde arduinen bolkozijnen op afzaat met accoladebogige verdeling en halfhol geprofileerde zijstijlen. Licht getoogde deur in een geprofileerde arduinen omlijsting onderaan doorlopend over het risaliet. Geprofileerde houten kroonlijst. Links aanbouwsel onder aanleunend lessenaarsdak met recente garagepoort.

Rechter zijvleugel onder aanleunend lessenaarsdak in aansluitende bouwtrant.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Volgens informatie aangereikt door de heer S. Pype op 21 juli 2022 is de pastorie een ontwerp van architect Pierre Nicolas Croquison uit 1859.

• DOISE D. 2015: Oostvleteren : meer dan een dorp aan de IJzer, Poperinge, 260.