Goorboshoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Sint-Katelijne-Waver
Deelgemeente Sint-Katelijne-Waver
Straat Goorboslei
Locatie Goorboslei 8, Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Sint-Katelijne-Waver (adrescontroles: 16-10-2006 - 16-10-2006).
  • Inventarisatie Sint-Katelijne-Waver (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Goorboshoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Goorboshoeve met omgeving en omgrachting

Deze bescherming is geldig sinds 24-11-1981.

omvat de bescherming als monument Goorboshoeve: hoevegebouw, schuur, karkot en bakhuis
gelegen te Goorboslei 8 (Sint-Katelijne-Waver)

Deze bescherming is geldig sinds 24-11-1981.

Beschrijving

Zogenaamd Goor(bos)hoeve, naar verluidt oudst vermelde hoeve van Sint-Katelijne-Waver, in 1440 verkocht aan de abdij van Rozendaal. Jaarankers "1697" in zijgevel van voormalig woonhuis, schuurgebint deels mogelijk van 1757 en wagenhuis van circa 1865.

Omgrachte hoeve met woonstalhuis, schuur, bakhuis en wagenhuis, sterk vervallen gebouwen naar ontwerp van 1981 van G. Driessen in 1986-1989 gerestaureerd en omgevormd tot wooncomplex met integratie van leefeenheden voor studenten van het nabijgelegen K.I.H. De Nayer.

Verankerd woonstalhuis met breder stallingedeelte, elf traveeën en één bouwlaag onder, deels mank, zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), volgens jaarankers opklimmend tot 1697, echter met latere aanpassingen zoals de bouw van een tweede opkamer en kelder aan zuidzijde. Baksteenbouw met herstelde, bepleisterde speklagen en steigergaten. Vernieuwde rechthoekige vensters. Rondboogdeuren in een sobere baksteenomlijsting met zandstenen imposten en sluitsteen. Zijtuitgevel met schouderstukken, muurvlechtingen, jaar- en muurankers en vernieuwde rondboogvensters. Verspringende zuidelijke achtergevel.

Restauratie met reconversie tot vier woningen waarbij het voormalige woonhuis de vroegere binnenindeling met woonkamer, open haard, kelders, opkamers en slaapkamer behield. Vroegere stallingen ingericht met drie wooneenheden.

Overigens sterk gerenoveerde en tot leefeenheden omgevormde bakstenen gebouwen rondom een gekasseid erf.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, Restauratiedossier.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1997

Aanvullende informatie

Bij de hoeve ligt een tuin met opgaande bomen. Ten noordwesten van de hoeve bevindt zich een boomgaard. Langs de zuidzijde wordt de hoeve van de straat gescheiden door een omheiningsmuur. De abdijhoeve werd in 1589 in tweeën gedeeld, namelijk de Goorhoeve en de Cloosterhoeve (beheerd door de lekenzusters).

Cox, Lise (03-03-2015 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver (Sint-Katelijne-Waver)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.