erfgoedobject

Goorboshoeve

bouwkundig element
ID
3157
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3157

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd Goor(bos)hoeve, naar verluidt oudst vermelde hoeve van Sint-Katelijne-Waver, in 1440 verkocht aan de abdij van Rozendaal. Jaarankers "1697" in zijgevel van voormalig woonhuis, schuurgebint deels mogelijk van 1757 en wagenhuis van circa 1865.

Omgrachte hoeve met woonstalhuis, schuur, bakhuis en wagenhuis, sterk vervallen gebouwen naar ontwerp van 1981 van G. Driesen in 1986-1989 gerestaureerd en omgevormd tot wooncomplex met integratie van leefeenheden voor studenten van het nabijgelegen K.I.H. De Nayer.

Verankerd woonstalhuis met breder stallingedeelte, elf traveeën en één bouwlaag onder, deels mank, zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), volgens jaarankers opklimmend tot 1697, echter met latere aanpassingen zoals de bouw van een tweede opkamer en kelder aan zuidzijde. Baksteenbouw met herstelde, bepleisterde speklagen en steigergaten. Vernieuwde rechthoekige vensters. Rondboogdeuren in een sobere baksteenomlijsting met zandstenen imposten en sluitsteen. Zijtuitgevel met schouderstukken, muurvlechtingen, jaar- en muurankers en vernieuwde rondboogvensters. Verspringende zuidelijke achtergevel.

Restauratie met reconversie tot vier woningen waarbij het voormalige woonhuis de vroegere binnenindeling met woonkamer, open haard, kelders, opkamers en slaapkamer behield. Vroegere stallingen ingericht met drie wooneenheden.

Overigens sterk gerenoveerde en tot leefeenheden omgevormde bakstenen gebouwen rondom een gekasseid erf.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, Restauratiedossier.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Verbouwingswerken aan de site in 2015-2016, waarbij de gebouwen naar ontwerp van architect G. Driessen uit 1980 ingrijpend aangepast werden. Een aantal bijgebouwen van de Goorboshoeve, waaronder wagenhuis en bakhuis, werden inmiddels gesloopt.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bij de hoeve ligt een tuin met opgaande bomen. Ten noordwesten van de hoeve bevindt zich een boomgaard. Langs de zuidzijde wordt de hoeve van de straat gescheiden door een omheiningsmuur. De abdijhoeve werd in 1589 in tweeën gedeeld, namelijk de Goorhoeve en de Cloosterhoeve (beheerd door de lekenzusters).

Auteurs: Cox, Lise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Goorboshoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3157 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.