Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Aan de "Patershoek" gelegen, hoevetje van het langgestrekte type; omringend begraasd erf rondom afgezet met haagbeuk, toegankelijk via ijzeren hek. Ten noorden, weide met resten van boomgaard. Ten zuiden, voor het boerenhuis, met haagbeuk afgezoomde moestuin. Bakstenen stoepen.

Ten noorden van het erf, boerenhuis van vier traveeën met rechts aanleunende dwarsschuur met wagenhuisgedeelte onder overstekend zadeldak (oorspronkelijk stro, thans golfplaten), uit eerste kwart 19de eeuw. Rode baksteenbouw; in het dwarsschuurgedeelte, resten van stijl- en regelwerk met lemen vullingen, sinds brand voornamelijk golfplatenbeschieting. Rechthoekige muuropeningen. Beluikte bol- en kloosterkozijnen met tralies. Kozijndeur met gedeeld bovenlicht. Rechthoekige schuurpoort met accoladeboogvormig deurtje. Armpomp tegen linker zijgevel. Rechter zijgevel: resten van stijl- en regelwerk.

Ten westen, melkhuisje onder zadeldak (nok loodrecht op zadeldak, golfplaten), uit eerste kwart 19de eeuw. Resten van bepleisterd en beschilderd stijl- en regelwerk.

Ten noordwesten, recent stalletje onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, mechanische pannen).

Ten zuiden, bakhuisje onder kort overstekend zadeldak (stro + golfplaten). Resten van stijl- en regelwerk, golfplatenbeschieting. Bakstenen linker zijgevel. Strobeschieting in de rechter zijgeveltop.

Ten noordwesten, prettig bakstenen hondenhok.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine