is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Sixtusabdij
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Sixtusabdij
Deze vaststelling was geldig van tot
Trappistenklooster gesticht in 1831 door enkele paters, afkomstig uit een gelijkaardige orde op de Katsberg, op de plaats van het in 1783 afgeschafte Birgittijnenklooster. De priorij van Westvleteren was afhankelijk van de abdij van Westmalle en werd 1871 tot abdij verheven. De brouwerij werd gesticht in 1838 .
Ommuurd (voorzien van steunberen) gebouwencomplex (niet toegankelijk voor bezoekers) bestaande uit slotklooster, kapel en brouwerijgebouwen.
Aan de Donkerstraat gelegen poortgebouw van zeven traveeën onder meer een hoger opgetrokken, centrale poorttravee en één bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen), uit 1878. Rode baksteenbouw; natuurstenen beschilderde imposten, neuten en sluitstenen. Centrale poorttravee onder tentdak (leien). Rondboogpoort met sluitstenen en imposten, gevat in een rechthoekige omlijsting van vlakke pilasters met kroonlijst en gootlijst. Erboven, drie rondboognissen, waarin heiligenbeelden, tussen pilasters met verdiepte schachten; houten kroonlijst; waaronder tandlijstje. Beraapte zijgevels met rondboogvensters in geblokte omlijsting. Twee lage zijvleugels afgelijnd door middel van dubbel tandlijstje. Deels gedichte rondboogvensters; open bovengedeelte met het waaiervormig ijzeren tracering.
Ten noordoosten ervan, kapel met voorliggende ommuurde tuin. Eenbeukige zaalkerk van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de Donkerstraat, leien) met klokkenruiter. Uit het derde kwart van de 19de eeuw, met neogotische inslag. Geajoureerd door middel van rondboogvensters. Interieur zonder noemenswaardigheden.
Ten oosten (ernaast), klasgebouwtje met voorliggende, ommuurde speelplaats, toegankelijk via rondboogpoortje. Klasgebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de Donkerstraat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Rondbogige muuropeningen met ijzeren tracering. Links aanbouwsel onder lessenaarsdak.
Ten zuiden, schuin tegenover het klooster, aan de overzijde van de Donkerstraat gelegen schoolgebouw met rechts aanleunende schoolmeesterswoning en voorliggende speelplaats, uit de 19de eeuw.
Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
In en rond de Sint-Sixtusabdij verbleven er tijdens de Eerste Wereldoorlog honderden vluchtelingen en duizenden geallieerde militairen. De paters behielden het slotklooster als leefruimte. Op 12 juni 1915 werd soldaat Herbert Chase in de Sint-Sixtusabdij geëxecuteerd.
In 1928 werd voor het eerst een pijporgel aangekocht, bij J. Anneessens (Menen); in 1966 werd dit instrument overgeplaatst naar de Sint-Jozefskerk in Tielt. In 1974 werd een klein positieforgel aangekocht bij P. Anneessens (Menen), het was in gebruik in de nieuwe kerk tot 1984 en staat thans in een kleine kapel in de kloosteromgang. In de abdijkerk werd in 1984 een orgel gebouwd door 'Loncke Orgelbouw bvba' (Zarren).