Walhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Walhoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Walhoeve". Voormalige hoeve, oorspronkelijk gelegen in de bocht van de Eikhoekstraat die recent werd recht getrokken. Ten westen, rest van omwalling. Deels gekasseid, deels geasfalteerd erf, toegankelijk via hek.

Ten noorden van het erf, boerenhuis van het langgestrekte type: woongedeelte van zeven traveeën + stalgedeelte rechts van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de dwarsschuur, Vlaamse pannen) met overstekende rand op geprofileerde, houten modillons. Gedateerd 1806 in kerfsneetechniek op rechte deurtussendorpel met inscriptie: "Huughe Edificavit 1806". Witbeschilderde baksteenbouw op een gepikte plint. Rechthoekige vensteropeningen met nieuwe afzaten. Behouden houtwerk rechts van de deur: twee beluikte kruiskozijnen met geprofileerde tussendorpel onder meer met tandlijstje. Analoge, echter vernieuwde, kozijnen links van de deur. Rechthoekige kozijndeur. Achtergevel. Twee opkamertraveeën links met behouden beluikte kozijnen.

Ten zuiden, dwarsschuur van vijf traveeën onder overstekend zadeldak (nok evenwijdig aan het boerenhuis, golfplaten) op houten modillons. Jaartal 1805 door middel van gele baksteen opgenomen in het metselverband, onder zonvormig uilengat. Vernieuwd stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting boven een bakstenen voeting. Bakstenen zijgevels. Kruk- en kopbalkgebint.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine