erfgoedobject

Hoeve International Corner

bouwkundig element
ID
31598
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31598
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

"International Corner", zie geschilderd opschrift van de rechter zijgevel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, herberg en opslagplaats gelegen nabij het voormalige "International Corner" station aan de in 1915 door de Engelsen aangelegde spoorweg voor de bevoorrading van de troepen; gaande van Calais naar Bergues - Proven - Patershoek - Woesten - richting Boezinge en het front bij Ieper. Het kruispunt Koekuitstraat-Eikhoekstraat lag op de grens van de sectoren van de verscheidene geallieerde strijdkrachten, vandaar de benaming "International Corner".

Nu, aan de straat op de hoek bij de Eikhoekstraat gelegen hoeve met achterliggend begraasd erf, toegankelijk via hek links van het boerenhuis. Moestuin aan straatoverzijde.

Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder kort overstekend, mank zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Rode baksteenbouw op een gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen. Beluikte vensters. Platenbeschieting in de rechter zijgevel.

Ten noorden van het boerenhuis, dwarsschuur met links stalgedeelte van twee traveeën onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons; met houten sierlijst. Uit het derde kwart van de 19de eeuw. Stijl- en regelwerk met gepikte horizontale plankenbeschieting op een gepikte en getrapte bakstenen voeting; bakstenen linker stalgedeelte. Rechthoekige schuurpoort. Tegen de linker zijgevel aanleunend muurtje ter verbinding met het boerenhuis. Rechter zijgevel met geschilderd opschrift.

Achterliggende nutsgebouwen zonder noemenswaardigheden.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve International Corner [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31598 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.