Chalet de l'Amitié

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Vleteren
Deelgemeente Westvleteren
Straat Leeuwerikstraat
Locatie Leeuwerikstraat 8, Vleteren (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Vleteren (actualisaties: 28-05-2008 - 28-05-2008).
  • Adrescontrole Vleteren (adrescontroles: 14-02-2008 - 15-02-2008).
  • Inventarisatie Vleteren (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Chalet de l'Amitié

Deze bescherming is geldig sinds 24-04-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Chalet de l'amitié

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Zogenaamd "Chalet de l'amitié" volgens opschrift op gevelsteen van de borstwering. Aan de rand van het bos gelegen hoeve en voormalige jagersherberg, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Eclectische bouwtrant verwijzend naar de gelijktijdige stationsarchitectuur, tevens kaderend in het geheel van de "esthetische" ingrepen van de lokale landadel van het kasteel "De Lovie" (zie Proven).

Hoeve met losse bestanddelen gelegen op de hoek bij de Barlebuizestraat en bij de Canadaweg. Begraasd erf, ten noorden afgezet door middel van een laag muurtje met hek, voorts ten oosten, ten westen en ten zuiden afgezet met doornhaag. Ten zuiden, resten van boomgaard.

Ten noorden, aan de straat gelegen boerenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, blauwgeglazuurde Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op schoorstukken, afgelijnd met houten sierlijst. Rode baksteenbouw, gebruik van gele baksteen voor omlopende kordons. Gemarkeerde plint. Omlopend houten balkon afgelijnd met dito sierlijst. Getoogde muuropeningen. 19de-eeuws houtwerk: geprofileerde tussendorpels op benedenverdieping; deurvensters op de bovenverdieping. Analoge achtergevel. Rondbogige zoldervenstertjes in de zijgevels. Ten oosten van het boerenhuis, dwarsschuur met wagenhuisgedeelte links onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) op houten modillons, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Stijl- en regelwerk met horizontale houten plankenbeschieting. Bakstenen zijgevels.

Ten zuiden, achter het huis gelegen paardenstal. Ten westen, hopast.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Datum tekst: 1989

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.