Pastorie Sint-Martinusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie. Volgens de bewoners, voormalige afspanning, pastorie sedert 1830. Alleenstaand hoekhuis bij de Broekdreef, met ommuurd voortuintje, gelegen ten noordwesten van de kerk. Dubbelhuis van zes traveeën en twee opkamertraveeën rechts en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, blauwgeglazuurde Vlaamse pannen) voorzien van een houten dakruiter en twee dito dakkapellen onder leien zadeldak. Jaarankers 1819 in rechter zijpuntgevel, echter met oudere kern uit de (tweede helft van?) de 17de eeuw zie, in vermelde gevel, gedichte tudorboogomlijsting onder gebogen, geprofileerde druiplijst met gestrekte uiteinden, en resten van gelijkaardige zoldervensteromlijsting erboven. Grijsgeschilderde baksteenbouw. Rechthoekige kelderopening onder opkamergedeelte rechts. Neogotisch nisje met beeld van de "Goede Herder" boven de deur. Licht getoogde muuropeningen voorzien van 19de-eeuws houtwerk: luiken; kruis- en schuiframen. Voetschraper naast de deur. Gedateerde rechter zijgevel. Rechthoekige kelderopening verdiept in tudorboogomlijsting. Oeil-de-boeuf links en rechthoekig kozijnvenster op de zolderverdieping.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine