Hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Alkerstraat
Locatie Alkerstraat 62, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Kleine hoeve met losstaande bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gebouwen in stijl- en regelwerk, gedeeltelijk versteend, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Woonhuis met stal in één gebouw van vijf traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), met aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de noordoostelijke zijgevel. De voorgevel bleef bewaard in vakwerk met lemen vullingen. Verhoogde bakstenen stoel. Traditionele indeling met gang links en schouw tussen de twee kamers. Beschieting in de noordoostelijke zijgeveltop. Haaks op het woonhuis, achteraan het erf, dwarsschuur en stal, recent versteend. Aan straatzijde, klein bakhuis en stal van vier traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel. Bakstenen bakoven onder zadeldakje. Gekasseide stoep vóór een gedeelte van het woonhuis en de schuur, en vóór het bakhuis.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Alkerstraat

Alkerstraat (Alken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.