erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
31634
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31634
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. Ordonnantie: schuur-stal-woonhuis; stal/schuur in aanbouwsel tegen de rechter zijgevel. Zeven traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Lichtblauw overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op gepikte plint en zeer lage, bakstenen stoel. Twee beluikte vensters, twee zolderluiken, een woonhuisdeur en drie staldeuren, en een, waarschijnlijk recente, poort. Klein bolkozijn in het woonhuisgedeelte in de noordwestelijke achtergevel. Traditionele indeling met gang links en schouw tussen de twee kamers. Versteende zuidwestelijke zijgevel met pannen beschieting. Een kleine bakstenen stal met bakhuis en aanleunende bakoven uit de tweede helft van de 19de eeuw, onder pannen zadeldaken, ten noorden van het erf, in plaats van een ouder, haaks op het woonhuis aansluitend dienstgebouw. Waterput ten oosten.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31634 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.