Kasteel Brandepoel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Brandepoelstraat
Locatie Brandepoelstraat 37, 38, Alken (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Landhuis-kasteel uit eind 19de eeuw, in neobarokke stijl. Het huidige kasteel vervangt een ouder kasteel uit de eerste helft van de 19de eeuw, zie Atlas van de Buurtwegen (1844), dat ruimer van omvang was. Bakstenen gebouw onder mansardedak, twee bouwlagen op hardstenen plint. Middenrisaliet afgewerkt met hardstenen hoekbanden met schijnboegen, bekroond door een rondboogvormig dakvenster, geflankeerd door voluten; rondboogvormige dakkapellen. Rechthoekige beluikte vensters in een hardstenen omlijsting met sluitsteen. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met erboven de bel-etage met rechthoekig, stenen balkon.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Alken

Alken (Limburg)

is gerelateerd aan Park van het kasteel Brandepoel

Brandepoelstraat 37-38 (Alken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.