Hoeve Brandepoel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Brandepoelstraat
Locatie Brandepoelstraat 23, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Brandepoel

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen rondom een gedeeltelijk gekasseid erf. Woonhuis aan de noordzijde, met façade naar een klein park. Vijf traveeën en oorspronkelijk waarschijnlijk één, thans twee bouwlagen; de bovenverdieping werd circa jaren 1930 toegevoegd. Schilddak. Breedhuis van het dubbelhuistype, de voorgevel witgeschilderd; middentravee gemarkeerd door bakstenen pilasters. Aan weerszijden een torenachtige traveeën onder tentdek (kunstleien). Baksteenfries onder de kroonlijst. Getoogde muuropeningen, de vensters met hardstenen lekdrempels. Stal ten westen van het erf, anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Rechthoekige deuren met halfrond bovenlicht; rechthoekige zoldervensters. De stal aan de overzijde van het erf was voorheen waarschijnlijk het koetshuis; verschillende bouwnaden en gewijzigde muuropeningen; een getoogde poort in de noordelijke zijgevel. Achteraan het erf, dwarsschuur onder zadeldak. Rondboogpoort en recente vensters. In de zuidhoek, tussen stal en dwarsschuur, rechthoekige inrijpoort onder metalen I-balk, waarschijnlijk later toegevoegd.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Alken

Alken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.