Boerenwoning ()

Het woonhuis van de voormalige hoeve is gelegen in de Bulsstraat, aan de grens met Wimmertingen.

Historiek

De hoeve staat reeds opgetekend in de Buurtwegenatlas (1840-45) als een complex met losstaande bestanddelen, waarvan enkel het woonhuis bewaard bleef, en dateert vermoedelijk uit het einde van de 18de eeuw. Samen met de langgestrekte vakwerkhoeve Bulsstraat 116, behoort dit woonhuis bij een reeks vakwerkgebouwen in het kwartier Over 't Water, het meest oostelijke kwartier van het grondsgebied Alken. Het woonhuis werd in 2004-2005 gerestaureerd naar ontwerp van architect Marc Jamaer.

Beschrijving

Het woonhuis is de enige restant van de grotendeels verdwenen hoeve en is dwars op de straat ingeplant. Het gebouw telt vier traveeën in eikenhouten stijl en regelwerk, met leemvulling. Het geheel rust op een bakstenen stoel en wordt overdekt door een pannen zadeldak. Bij de demontage van het dak bleek dat de nokstijlen oorspronkelijk hoger waren en de dakhelling steiler. De oorspronkelijke dakhelling werd bij de restauratie hersteld. De gevel aan de erfzijde is opengewerkt met een woonhuisdeur, twee houten kruisramen en twee zolderluiken. Aan de achterzijde werden drie kleine vensters bijgemaakt door de vulling van enkele vakken te vervangen door glaspartijen. De rechterzijgevel (straatzijde) heeft twee kleine versteropeningen, de linkerzijgevel (achterzijde) is via een glazen volume verbonden met het nieuwe bakstenen woonhuis (2004-2005). Dit volume vervangt een oudere bakstenen vleugel om het gebouw volwaardig te kunnen herbestemmen als woning. De woning is traditioneel ingedeeld met een laterale gang links, verder een aantal opeenvolgende ruimten, verwarmd door een centrale schouw.

  • Beschermingsdossier DL002227, Woonhuis van de voor het overige verdwenen hoeve met losstaande bestanddelen en omgeving (J. Gyselinck, 2002, digitaal dossier).
  • GYSELINCK J. 2005: Bedreigd erfgoed: vakwerkbouw in Limburg, M&L Monumenten, Landschappen en Archeologie 24.3, 15-54.
  • PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Deel 14n 4. Provincie Limburg. Arrondissement Tongeren. Kanton Borgloon, Turnhout, 6.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2014: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/152798 (geraadpleegd op ).


Boerenwoning ()

Resterend, vervallen woonhuis van een hoeve met losstaande bestanddelen uit de eerste helft van de 19de eeuw, zie Atlas van de Buurtwegen (1844). Gebouw van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), in stijl- en regelwerk met lemen vullingen, op sommige plaatsen door bakstenen vervangen. Bakstenen stoel. Aangepaste vensters, twee zolderluiken en een woonhuisdeur. Oorspronkelijke, kleine vensters, onder meer een bolkozijn, in de noordelijke achtergevel. Planken beschieting van de oostelijke zijgevel. Traditionele indeling met gang links, en schouw tussen de twee kamers. Recent aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel. Recent, haaks dienstgebouw. Waterput bij de westelijke zijgevel.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Schlusmans F. 1999: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/31638 (geraadpleegd op ).