Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Bulsstraat
Locatie Bulsstraat 85, Alken (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

Beschrijving

De oorspronkelijke, langgestrekte hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw, zie Atlas van de Buurtwegen (1844) vormt de noordvleugel van de huidige hoeve, die in de tweede helft van de 19de eeuw haar semi-gesloten vorm kreeg door toevoeging van de westelijke en zuidelijke stalvleugels. Gebouwen in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), rondom een rechthoekig erf, door een ijzeren hek aan de straatzijde afgesloten. Boomgaard en moestuin ten westen, achter de hoeve; waterput in de moestuin. Het oorspronkelijke, 19de-eeuws (eerste helft) gedeelte met ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur, in de noordvleugel, van vijf (woonhuis) + vier traveeën en een bouwlaag. Bakstenen, gecementeerde stoel. Erfzijdegevel van het woonhuis met gewijzigde ordonnantie; één resterend bolkozijn. Noordelijke achtergevel voorzien van een rechthoekig venster, een oorspronkelijk, getralied bolkozijn, gekoppeld aan een gebintstijl, een klein getralied venster, een recent venster en een klein getralied venster in de onderkelderde opkamer in de rechtertravee Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de voorgevel van de schuur. Pannen beschieting van beide zijgevels.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Bulsstraat

Bulsstraat (Alken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.