erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 31640   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31640

Beschrijving

Van de gesloten hoeve, aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844), rest het woonhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk eind 18de eeuw. De hoeve evolueerde in de tweede helft van de 19de eeuw tot zijn huidige L-vorm, met losstaand dienstgebouw aan straatzijde. Gebouwen in bepleisterd en geelgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een verhoogde bakstenen stoel. Zadeldaken (Vlaamse pannen). L-vormig hoofdgebouw met in de zuidvleugel (nok loodrecht op de straat), woonhuis van vier traveeƫn en een bouwlaag, en voormalige stal. Mank zadeldak. Stal vergroot naar erfzijde toe. Twee kleine, getraliede kozijnen en een deur in de erfzijdegevel; recente vensters in de achtergevel. De haakse vleugel, achteraan het erf is mogelijk een ingekort, 19de-eeuws (eerste helft) gebouw. Losstaand dienstgebouw aan straatzijde met onder meer het bakhuis. Moestuin achter het woonhuis.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31640 (Geraadpleegd op 12-07-2020)