erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
31640
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31640
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Van de gesloten hoeve, aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844), rest het woonhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk eind 18de eeuw. De hoeve evolueerde in de tweede helft van de 19de eeuw tot zijn huidige L-vorm, met losstaand dienstgebouw aan straatzijde. Gebouwen in bepleisterd en geelgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een verhoogde bakstenen stoel. Zadeldaken (Vlaamse pannen). L-vormig hoofdgebouw met in de zuidvleugel (nok loodrecht op de straat), woonhuis van vier traveeën en een bouwlaag, en voormalige stal. Mank zadeldak. Stal vergroot naar erfzijde toe. Twee kleine, getraliede kozijnen en een deur in de erfzijdegevel; recente vensters in de achtergevel. De haakse vleugel, achteraan het erf is mogelijk een ingekort, 19de-eeuws (eerste helft) gebouw. Losstaand dienstgebouw aan straatzijde met onder meer het bakhuis. Moestuin achter het woonhuis.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31640 (Geraadpleegd op )