Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Bulsstraat
Locatie Bulsstraat 59, 59A, Alken (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Van de gesloten hoeve, aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844), rest het woonhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk eind 18de eeuw. De hoeve evolueerde in de tweede helft van de 19de eeuw tot zijn huidige L-vorm, met losstaand dienstgebouw aan straatzijde. Gebouwen in bepleisterd en geelgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een verhoogde bakstenen stoel. Zadeldaken (Vlaamse pannen). L-vormig hoofdgebouw met in de zuidvleugel (nok loodrecht op de straat), woonhuis van vier traveeën en een bouwlaag, en voormalige stal. Mank zadeldak. Stal vergroot naar erfzijde toe. Twee kleine, getraliede kozijnen en een deur in de erfzijdegevel; recente vensters in de achtergevel. De haakse vleugel, achteraan het erf is mogelijk een ingekort, 19de-eeuws (eerste helft) gebouw. Losstaand dienstgebouw aan straatzijde met onder meer het bakhuis. Moestuin achter het woonhuis.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Bulsstraat

Bulsstraat (Alken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.