Hoeve Timmersmans

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Timmermans

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Timmermans: omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Timmersmans

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit eind 16de, eerste helft 17de eeuw, in dezelfde vorm weergegeven op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Gelegen op de grens met Wellen en Wimmertingen (Hasselt). Ordonnantie: woonhuis-stal-aangebouwde schuur. Gebouw van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), in lichtblauw gekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een gecementeerde en gepikte plint; ankerbalkgebint met overkragende bovenverdieping, oostelijk georiënteerde voorgevel, voorzien van twee 19de-eeuwse (tweede helft) vensters, een zolderluik en drie deuren. Bakstenen vergroting naar achteren toe en bakstenen aanbouwsel tegen de linkerzijgevel. Schuur in een aangebouwde travee onder schilddak tegen de rechterzijgevel. Versteend bakhuis tegenover het woonhuis met recent aanbouwsel van cementblokken. Waterput vóór het bakhuis.