Hoeve Timmersmans

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Bulsstraat
Locatie Bulsstraat 116, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hoeve Timmermans

Deze bescherming is geldig sinds 27-04-2001.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Timmermans: omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 27-04-2001.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Timmersmans

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit eind 16de, eerste helft 17de eeuw, in dezelfde vorm weergegeven op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Gelegen op de grens met Wellen en Wimmertingen (Hasselt). Ordonnantie: woonhuis-stal-aangebouwde schuur. Gebouw van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), in lichtblauw gekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een gecementeerde en gepikte plint; ankerbalkgebint met overkragende bovenverdieping, oostelijk georiënteerde voorgevel, voorzien van twee 19de-eeuwse (tweede helft) vensters, een zolderluik en drie deuren. Bakstenen vergroting naar achteren toe en bakstenen aanbouwsel tegen de linkerzijgevel. Schuur in een aangebouwde travee onder schilddak tegen de rechterzijgevel. Versteend bakhuis tegenover het woonhuis met recent aanbouwsel van cementblokken. Waterput vóór het bakhuis.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Bulsstraat

Bulsstraat (Alken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.