Boerenburgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Doktoorstraat
Locatie Doktoorstraat 1, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Woning, als rest van een hoevecomplex uit eind 18de - begin 19de eeuw, waarvan de dienstgebouwen zich vóór en rechts van het gebouw bevonden, zie Atlas van de Buurtwegen (1844); de huidige dienstgebouwen liggen achter het woonhuis. Van 1878 tot 1910 rijkswachtkazerne. Laatclassicistisch breedhuis van het dubbelhuistype, acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Witgekalkt bakstenen gebouw met lijstgevel op een gecementeerde en beschilderde plint. Smeedijzeren ankers met krullen. Risaliet over de derde tot de zevende travee. Rechthoekige vensters in een kalkstenen omlijsting, voorheen beluikt op de eerste bouwlaag. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting op neuten. Voortuin van de straat afgesloten door een lage muur met hek. Sterk gewijzigde hoevegebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw en later achter het woonhuis.

  • JEURIS R. en anderen 1978: Zo was...Alken, Antwerpen, 15.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Doktoorstraat

Doktoorstraat (Alken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.