erfgoedobject

Hoeve met losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID
31645
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31645

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw, met geheel of gedeeltelijk hergebruikte timmer van 1803 of 1805, zie opschrift ankerbalk noordelijke zijgevel. Gebouwen in lichtblauw gekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), op bakstenen stoel, op sommige plaatsen verhoogd, rondom een rechthoekig erf, met open zijde naar de straat. Woonhuis en stal aan de oostzijde van het erf (nok loodrecht op de straat), acht traveeën en een bouwlaag. De uiterst rechtse travee is versteend. In het vakwerkgedeelte: twee recente vensters, een zolderluik, een woonhuisdeur en een kleine poort. Opkamer achter de linkerkamer. Houten Mariakapelletje (1914-18) in de noordelijke zijgevel. Stal in een aangebouwde travee onder schilddak tegen de zuidelijke zijgevel, voorzien van twee deuren en een zolderluik. Aan de zuidzijde van het erf, dwarsschuur van drie traveeën, voorzien van een schuurpoort, met recent, haaks aanbouwsel.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losstaande bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31645 (Geraadpleegd op )