Hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Grootstraat
Locatie Grootstraat 90, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw, met geheel of gedeeltelijk hergebruikte timmer van 1803 of 1805, zie opschrift ankerbalk noordelijke zijgevel. Gebouwen in lichtblauw gekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), op bakstenen stoel, op sommige plaatsen verhoogd, rondom een rechthoekig erf, met open zijde naar de straat. Woonhuis en stal aan de oostzijde van het erf (nok loodrecht op de straat), acht traveeën en een bouwlaag. De uiterst rechtse travee is versteend. In het vakwerkgedeelte: twee recente vensters, een zolderluik, een woonhuisdeur en een kleine poort. Opkamer achter de linkerkamer. Houten Mariakapelletje (1914-18) in de noordelijke zijgevel. Stal in een aangebouwde travee onder schilddak tegen de zuidelijke zijgevel, voorzien van twee deuren en een zolderluik. Aan de zuidzijde van het erf, dwarsschuur van drie traveeën, voorzien van een schuurpoort, met recent, haaks aanbouwsel.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1995

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Grootstraat

Grootstraat (Alken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.