erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 31648   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31648

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gebouwen in bepleisterd en witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, onder zadeldaken, rondom een rechthoekig, gekasseid erf, met mestvaalt vóór de stallen. Traditionele schikking, met inrit en aansluitende stallen in één vleugel aan straatzijde, woonhuis (nok loodrecht op de straat) hier haaks op aan de westzijde van het erf, stalvleugel tegenover het woonhuis, en dwarsschuur achteraan het erf. Gebouwen in bepleisterd en witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, behalve voor het woonhuis). Woonhuis van zeven traveeën en een bouwlaag; gewijzigde ordonnantie. Versteende voorgevel van de oostelijke stalvleugel.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31648 (Geraadpleegd op 29-05-2020)