Gesloten hoeve ()

Het hoevecomplex is gesitueerd in de Grootstraat, die rond 1900 bijna uitsluitend bebouwd was vakwerkgebouwen. Het gaat om een gesloten complex, dat vóór 1845 (Atlas der Buurtwegen) bestond uit één enkele vleugel: een woonhuis.

De gebouwen van het huidige hoevecomplex zijn geschikt rondom een rechthoekig erf. Het oudste gedeelte omvat het woonhuis, gesitueerd ten noordoosten van het erf. Het dateert uit het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw. Het woonhuis telt vijf traveeën met zes verticale stijlen en horizontale regels gevuld met vitswerk en leem, opgebouwd op een bakstenen plint. In 1930 werd het gebouw werd aan de linkerzijde uitge¬breid met een stal van twee vakwerktraveeën, met windschoren in de tweede en zesde travee. Het betreft een typi¬sche ankerbalkgebintconstructie. Het woonhuis is opgedeeld in een aantal vertrekken. In de achtergevel zijn een aantal kleine vensteropeningen aangebracht, waarvan sommige voorzien zijn van diefijzers. Het opkamervenster is getralied.

De overige vleugels dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw tot circa 1900. Aan de straatzijde is een tweebeukige dwarsschuur met inrijpoort onder een mank zadeldak gesitueerd. De schuur telt vijf traveeën met schoren in de eerste en de laatste travee. De schuurpoort is gekoppeld aan de inrijpoort.

Tussen de noordelijke en de zuidelijke schuurvleugel waren ten oosten en ten westen van het erf, stallingen en het bakhuis gesitueerd. Deze stallen en het bakhuis ten westen van het erf zijn gedeeltelijk versteend. De stallen werden deels afgebroken. De vullingen zijn momenteel wit gekalkt, doch hieronder zijn sporen aanwezig van een okergele kalklaag.

• Atlas der Buurtwegen, opgesteld tussen 1840-1845, schaal 1:2.500.
  • PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Deel 14n 4. Provincie Limburg. Arrondissement Tongeren. Kanton Borgloon, Turnhout, 9.

Bron: Beschermingsdossier DL002167, 19de-eeuws hoevecomplex (digitaal dossier)

Gesloten hoeve ()

Gesloten hoeve, waarvan alleen het woonhuis, achteraan het erf dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, zie Atlas van de Buurtwegen (1844); in die periode was dit de enige bestaande vleugel. Overige vleugels uit de tweede helft van de 19de eeuw: aan straatzijde de dwarsschuur met inrijpoort, en als verbinding tussen woonhuis en schuur twee haakse stalvleugels, ten oosten en westen van het erf. Erf ontoegankelijk. Gebouwen in stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen, op bakstenen stoel. woonhuis, onder zadeldak (Vlaamse pannen) met overhangende dakrand; in slechte staat. De dwarsschuur is tweebeukig, onder mank zadeldak (Vlaamse pannen); schuurpoort gekoppeld aan de inrijpoort. Stallen vervallen en gedeeltelijk versteend.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda