Resten van een langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Grootstraat
Locatie Grootstraat 194, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Resten van een langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Fragmentarische resten van de voorheen langgestrekte hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw of eerste helft van de 19de eeuw, zie Atlas van de Buurtwegen (1844), bewaard in de zuidvleugel van de huidige, L-vormige hoeve, die naar deze vorm evolueerde in de tweede helft van de 19de eeuw. Gebouwen in stijl- en regelwerk met grotendeels bakstenen vullingen, onder zadeldaken. Woonhuis en aansluitende stal in de zuidvleugel, achteraan het erf (nok parallel aan de straat); dwarsschuur en stal in de haakse vleugel, ten oosten van het erf; mestvaalt in de hoek, vóór de stallen; waterput ten westen van het erf. Zuidvleugel van vijf traveeën; twee bolkozijnen, een woonhuisdeur en een staldeur met zolderluik erboven. Nieuw woonhuis aan de westzijde.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Grootstraat

Grootstraat (Alken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.