Teksten van Langgestrekte hoeve

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31652

Langgestrekte hoeve ()

De vakwerkhoeve in de Heiligenbornstraat bestaat uit een langgestrekt hoofdvolume, dat omstreeks 1872 dwars op de straat werd opgetrokken op voorheen onbebouwd terrein, en een korter nevenvolume aan straatzijde, omstreeks 1913 opgetrokken, dwars op het hoofdvolume. De hoeve is gelegen in het oude kwartier Hemelsveld.

De hoeve bleef bewaard als L-vormig ensemble. De hoofdvleugel met tien traveeën onder een vernieuwd zadeldak met Vlaamse pannen staat dwars op de straat, de korte dwarsvleugel aan straatzijde bestaat uit twee aaneengesloten volumes van verschillende hoogte, elk onder een eigen zadeldak met Vlaamse en mechanische pannen. Het hoofdvolume is een typische langgestrekte hoeve met woonhuis, stal en schuur, het nevenvolume omvat mogelijk een vroeger bakhuis. De hoevevleugels boorden een erf af, met een waterput tegenover het woonhuis en een mestvaalt tegenover de stal.

Het complex is opgetrokken in stijl- en regelwerk, grotendeels met witgekalkte lemen vullingen (zoniet opgevuld met baksteenmetselwerk), rustend op een bakstenen stoel, die vrij hoog is aan straatzijde. Het hoofdvolume is vrij gesloten aan de straat- en achterzijde, met slechts een aantal kleine kozijntjes. De erfzijdegevel omvat van rechts naar links drie vensters, een woonhuisdeur, een staldeur, een schuurpoort, een staldeur en een latrinedeur. Het woonhuis schijnt een typische indeling te hebben, met een centrale schoorsteenwand. Het nevenvolume omvat aan erfzijde drie deurtjes.

  • Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Alken, 1872/38, 1913/55.
  • PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Deel 14n 4. Provincie Limburg. Arrondissement Tongeren. Kanton Borgloon, Turnhout, 12.

Bron: Beschermingsdossier DL002246, Vakwerk in Hemelsveld (digitaal dossier)
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2004: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/153191 (geraadpleegd op ).


Langgestrekte hoeve ()

Langgestrekte hoeve met ordonnantie: stal-dwarsschuur-woonhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Tien traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), met aangebouwde, open bergruimte onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel. Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen; bakstenen stoel, vrij hoog aan straatzijde, en gedeeltelijk gecementeerd aan de voorgevel. Van links naar rechts: latrinedeur, staldeur, schuurpoort, staldeur, woonhuisdeur en drie vensters. Kleine, rechthoekige venstertjes in de de achtergevel. Ten zuidwesten van het woonhuis, aan de straatzijde, klein dienstgebouw, mogelijk het oorspronkelijke bakhuis, van twee traveeën en twee aanleunende, lagere en smallere travee onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met lemen vullingen; grotendeels verhoogde, bakstenen stoel. Mestvaalt vóór de stal, en waterput vóór het woonhuis.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Schlusmans F. 1999: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/31652 (geraadpleegd op ).