erfgoedobject

Semi-gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
31654
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31654

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Semi-gesloten hoeve
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Semi-gesloten hoeve: omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

In de tweede helft van de 19de eeuw ontstaan uit een hoeve met losstaande bestanddelen, zoals afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen (1844). De oude kern (eerste helft 19de eeuw) is de noordwestelijke vleugel, achteraan het erf. Gebouwen in stijl- en regelwerk met wit overkalkte, lemen vullingen op een bakstenen stoel; zadeldaken (Vlaamse pannen). Woonhuis in de noordwestelijke vleugel, achteraan het erf. Door het aanbouwen van een schuur haaks op de voorgevel van deze vleugel is de rest van de oorspronkelijke ordonnantie niet meer te achterhalen. Het woonhuis is voorzien van twee vensters, twee zoldervenstertjes, een woonhuisdeur en een lage kelderdeur. Pannen beschieting van de zuidwestelijke zijgevel. Vleugel aan straatzijde uit de tweede helft van de 19de eeuw, met centrale inrijpoort, paardenstal links ervan, en een stal en een varkensstal aan de andere zijde; alleen in laatstgenoemde stal is het stijl- en regelwerk behouden; de rest is versteend. Pannen beschieting van de zuidwestelijke zijgevel. De zuidwestelijke stal is recent versteende. 19de-eeuwse dwarsschuur haaks op de oude noordwestelijke vleugel. Het ten dele versteende bakhuis bevindt zich aan straatzijde, buiten het erf.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Semi-gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31654 (Geraadpleegd op )