Hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Hendrikstraat
Locatie Hendrikstraat 66, Alken (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 05-10-2009. (Vaststellingsbesluit)

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Van de hoeve met losstaande bestanddelen, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844), rest alleen een gedeelte van de zuidwestelijke vleugel, die het woonhuis bevat. Gebouw van zes traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Stijl- en regelwerk met witgekalkte, lemen vullingen op een verhoogde bakstenen stoel. Noordwestelijke voorgevel, de voormalige erfzijdegevel, met opkamer in de rechter travee; hier bevindt zich een kaasrek. Opkamer met getralied bolkozijn, waarvan het linkergedeelte werd gedicht. Kunstleien beschieting tegen de zuidwestelijke zijgevel.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Alken

Alken (Limburg)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Hoeve met losstaande bestanddelen, Inventaris Onroerend Erfgoed [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31655 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.