erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 31656   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31656

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

 • is aangeduid als beschermd monument Gesloten hoeve
  Deze bescherming is geldig sinds 09-06-2004

 • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gesloten hoeve: omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 09-06-2004

Beschrijving

Gesloten hoeve, ontstaan uit een U-vormige hoeve met open zijde van het erf naar het zuidoosten, zie Atlas van de Buurtwegen (1844); ze kreeg in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw haar gesloten vorm door toevoeging van de stalvleugel en de vleugel met inrijpoort aan straatzijde. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lemen vullingen, onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Het oudste gedeelte is de noordwestelijke woonhuisvleugel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Vier traveeƫn en anderhalve bouwlaag. Recente, verhoogde bakstenen stoel. Gewijzigde ordonnantie; aangepaste vensters en twee zolderluiken. Pannen beschieting van de noordoostelijke zijgeveltop; beluikt en getralied bolkozijn. Inrijpoort geflankeerd door een stal en een kamer in de noordoostelijke vleugel aan straatzijde; de kamer is in voor- en achtergevel voorzien van een getralied bolkozijn; houten kapelletje boven het kozijn van straatzijde. Recent woonhuis in plaats van de voormalige stalvleugel aan de zuidoostijde van het erf. Dwarsschuur achteraan het erf, met doorgang naar de velden naast de schuurpoort.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties

 • Is deel van
  Alken
  Alken (Limburg)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31656 (Geraadpleegd op 14-10-2019)