erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
31656
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31656

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Gesloten hoeve
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gesloten hoeve: omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve, ontstaan uit een U-vormige hoeve met open zijde van het erf naar het zuidoosten, zie Atlas van de Buurtwegen (1844); ze kreeg in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw haar gesloten vorm door toevoeging van de stalvleugel en de vleugel met inrijpoort aan straatzijde. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lemen vullingen, onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Het oudste gedeelte is de noordwestelijke woonhuisvleugel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Vier traveeën en anderhalve bouwlaag. Recente, verhoogde bakstenen stoel. Gewijzigde ordonnantie; aangepaste vensters en twee zolderluiken. Pannen beschieting van de noordoostelijke zijgeveltop; beluikt en getralied bolkozijn. Inrijpoort geflankeerd door een stal en een kamer in de noordoostelijke vleugel aan straatzijde; de kamer is in voor- en achtergevel voorzien van een getralied bolkozijn; houten kapelletje boven het kozijn van straatzijde. Recent woonhuis in plaats van de voormalige stalvleugel aan de zuidoostijde van het erf. Dwarsschuur achteraan het erf, met doorgang naar de velden naast de schuurpoort.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31656 (Geraadpleegd op )