Lombaardhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lombaardhoeve

Beschrijving

Hoeve van het naar het ten noorden gelegen kasteel Lombaardstein waartoe de hoeve tot in 1881 behoorde. Complexe, vrijstaande hoeve met L-vormige plattegrond van vier traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) en aansluitend lagere, haakse vleugel van twee traveeën onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien), opklimmend tot de 18de eeuw (zie volume).

Verankerde baksteenbouw op een gecementeerde en beschilderde plint, rechthoekige muuropeningen met brede, beschilderde omlijsting, Westelijke lijstgevel met beluikte vensters. Noordelijke puntgevel met keldervensters met zandstenen dorpels, betraliede opkamervensters met witgekalkte omlijstingen op zandstenen onderdorpels en laadluik. Zuidelijke schuurgevel met houten lateien, vernieuwde noordgevel van snelbouwsteen. Wagenhuis ten oosten van het deels aarden, deels gekasseide erf. Oorspronkelijk een schuur ten zuiden (zie oude foto). Omgevend akkerland en serres.

• Katelijne en Waver in 't verleden,Sint-Katelijne-Waver, 1978, nummer 125.

Auteurs: Steyaert, Rita