Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Hoogsimsestraat
Locatie Hoogsimsestraat 75, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve uit midden 19de eeuw, waarvan de noordoostelijke schuurvleugel, achteraan het erf, verdween bij de restauratie in 1980. Bakstenen gebouwen onder overstekende zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig, heraangelegd erf. Inrijpoort in de vleugel aan straatzijde, rechthoekig onder houten latei, geflankeerd door stallen. Woonhuis in de noordwestelijke vleugel (nok loodrecht op de straat), zeven traveeën en anderhalve bouwlaag. Verhoogde begane grond; keldervensters en een kelderdeur. Licht getoogde vensters, voorheen beluikt, op de benendenverdieping voorzien van een hardstenen lekdrempel. Stallen in de zuidoostelijke vleugel, tegenover het woonhuis, voorzien van halfronde vensters, zolderluiken en rechthoekige staldeuren in een vlakke, hardstenen omlijsting.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Alken

Alken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.