Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Klinkstraat
Locatie Klinkstraat 38, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, op de plaats van een kleine, langgestrekte hoeve, zie Atlas van de Buurtwegen (1844). Gebouwen in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig, nog gedeeltelijk gekasseid erf, met mestvaalt vóór de zuidelijke stal. Woonhuis met aansluitende stal aan de westzijde, van zeven traveeën en een bouwlaag (nok loodrecht op de straat); verhoogde bakstenen stoel. Vijf zichtbare gebintstijlen. Twee recente vensters aan erfzijde, een woonhuisdeur en een staldeur; kleine getraliede vensters in de achtergevel. Traditionele binnenindeling met ingang links en gemeenschappelijke schouw voor woonkeuken en kamer. Inrijpoort aan straatzijde, in een L-vormige vleugel, waarvan het haakse gedeelte een stal bevat; de aanleunende vleugel aan straatzijde is een lage stal met versteende erfzijdegevel. Achteraan het erf, dwarsschuur met stal en aangebouwde latrine. Bakhuis van twee traveeën, ten oosten, buiten het erf.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Alken

Alken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.