Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Klinkstraat
Locatie Klinkstraat 57, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw in plaats van een langgestrekte hoeve met kleine dienstgebouwen, zie Atlas van de Buurtwegen (1844). Het oudste gedeelte is het woonhuis aan de noordwestzijde van het erf. Gebouw van acht traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat); stijl- en regelwerk met witgekalkte, lemen vullingen; verhoogde bakstenen stoel. Ten dele versteende erfzijdegevel; drie beluikte vensters en een zolderluik. Kleine vensters in de achtergevel, en opkamer in de rechtertravee Versteende zijgevel aan straatzijde. Voorts versteende stalvleugels.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Alken

Alken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.