erfgoedobject

Gildezaal van 1914

bouwkundig element
ID
31676
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31676

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gildezaal van 1914
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige Gildezaal, gebouwd in 1914. Alleenstaand gebouw in eclectische stijl, zeven traveeën en een bouwlaag, de vijf middentraveeën onder zadeldak tussen aandaken, de uiterste travee onder schilddak. Polygonaal hoektorentje onder ingesnoerde naaldspits, een middenrisaliet met trapgevelbekroning in de zijgevel aan dezelfde zijde, en een portaal in het middenrisaliet in de voorgevel, met trapgevelbekroning en twee arkels. Boven het portaal een gevelsteen met opschrift: GEBOUWD 1914/TER EERE GODS/EN TOT WELZIJN/DER GEMEENTE. Baksteenbouw met afwerking van hardsteen en Franse steen; gecementeerde plint en verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters, kruis- en kloosterkozijnen met korfboogvormige ontlastingsbogen.

  • JEURIS R. e.a. 1978: Zo was...Alken, Antwerpen, 49.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gildezaal van 1914 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31676 (Geraadpleegd op )