erfgoedobject

Sint-Hubertuskapel of Hageboomje kapelle

bouwkundig element
ID
31677
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31677
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Tot 1967 bevond zich op de hoek van de Alkerstaat de Sint-Hubertuskapel, waarschijnlijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) aangeduid als Hageboomje kapelle. Verplaatst in de jaren 1960. Afgebroken na de diefstal van het 17de-eeuwse Sint-Hubertusbeeld in 1986. Het was een rechthoekige kapel van een travee onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen. In de voorgevel het portaal in houten kozijn, met aan weerszijde eraan gekoppeld een klein houten kozijn met houten tralies.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Hubertuskapel of Hageboomje kapelle [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31677 (Geraadpleegd op )