Spleethoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Lindestraat
Locatie Lindestraat 21, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Spleethoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gerestaureerde, buiten bedrijf gestelde hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Mogelijk langgestrekt, of oorspronkelijk voorzien van thans verdwenen dienstgebouwen. Het gebouw is hoger gelegen dan het straatniveau, en bereikbaar via een oprit. Vijf traveeën onder zadeldak, en een aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel. Traditionele binnenindeling met ingang rechts en gemeenschappelijke schouw voor de woonkeuken en de kamer, die hier een opkamer is. Stijl- en regelwerk, met witgekalkte lemen vullingen op een verhoogde bakstenen stoel; gepikte plint. Muuropeningen van links naar rechts: beluikt opkamervenster boven het klein getralied keldervenster en beluikt venster, beide bolkozijnen gekoppeld aan een gebintstijl, een deur en een waarschijnlijk later toegevoegd venster. Aangepaste ordonnantie in de achtergevel. Pannen beschieting der linkerzijgevel. De aangebouwde travee, oorspronkelijk de varkensstal, is voorzien van vier deuren.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Alken

Alken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.