Gesloten hoeve van 1886

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Lindestraat
Locatie Lindestraat 210, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve van 1886

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve van 1886, zie sluitsteen van de inrijpoort, die een semi-gesloten hoeve vervangt, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) aangeduid als Ferme Bogaerds. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig erf. Korfboogvormige inrijpoort met mergelstenen sluitsteen en druiplijst, in de westelijke vleugel. Recent woonhuis ten noorden van het erf. Ten oosten stallen, voorzien van getoogde vensters en twee rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting op neuten. Ernaast, de doorgang naar de velden, geflankeerd door recente stallen. Ten zuiden, dwarsschuur met rondboogpoort waarboven een motief van gesinterde baksteen; rechthoekige staldeur in een hardstenen omlijsting op neuten. Ten westen, stal naast de inrijpoort, met recente muuropeningen, en een bergplaats.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Alken

Alken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.