Kloostergebouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Laagdorp
Locatie Laagdorp 2, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kloostergebouw

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het huidige hoekgebouw maakt deel uit van het schoolcomplex van de zusters annunciaten. Een aantal zusters van het Heilig Graf van Bilzen vestigden zich in 1853 in Alken, waar ze les gaven; ze vervingen eind 19de - begin 20ste eeuw hun oorspronkelijke schoolgebouw door het huidige; in 1959 verhuisden ze terug naar Bilzen; de zusters annunciaten namen hun plaats in. Het huidige kloostergebouw is een alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met twee recente dakkapellen. Bakstenen gebouw in eclectische stijl. Verhoogde begane grond met hardstenen plint. Hardstenen geveldecoratie. Rechthoekige vensters met afgeronde hoeken; hardstenen latei met druiplijst en hardstenen lekdrempel. Gelijkaardige deur in een hardstenen omlijsting. Tegen de achtergevel aanleunende, recente schoolgebouwen.

  • DARIS J. 1869: L'ordre du Saint Sépulchre dans l'ancien diocèse de Liège, Publications de la Société historique et archéologique dans le Duché de Limbourg, 6, 367-368.
  • JEURIS R. e.a. 1978: Zo was...Alken, Antwerpen, 52.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Laagdorp

Laagdorp (Alken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.