erfgoedobject

Kasteel Leva

bouwkundig element
ID
31700
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31700

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Leva
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteel Leva: kasteel en park
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

In 1938 gebouwd op de plaats van het kasteel Saren. Dit kasteel staat op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) afgebeeld als een zeer ruim, gesloten complex. De zuidoostvleugel scheen te dateren van circa 1775, doch mogelijk had het geheel een oudere kern. In 1848 werd het kasteel gekocht door L. van Ham uit Sint-Truiden; door erfenis ging het over naar de familie Leva. In 1938 wordt het kasteel afgebroken en wordt het huidige, kleine kasteel gebouwd naar ontwerp van architect R. Gauthier. Vrijwel vierkant gebouw met torenachtige en erkervormige uitbouwsels aan de verschillende gevels. Verschillende dakvormen, koepelvormig boven de torens. Gecementeerde en witgeschilderde baksteen. Verhoogde begane grond; onderbouw van natuursteen. Muuropeningen van verschillende vormen. Zuilengalerij vóór de zuidwestelijke- en een gedeelte van de zuidoostelijke gevel; glazen luifel boven de ingang. Fraai park in Engelse stijl met enkele merkwaardige bomen, onder meer twee beuken.

 • JEURIS R. e.a. 1978: Zo was ...Alken.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Park van het kasteel Leva

 • Is deel van
  O.L.Vrouwstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Leva [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31700 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.