Landhuis Groot-Peteren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Groot-Peteren

Beschrijving

Landhuis, gebouwd in 1885-1894 op de plaats van een ruim complex, de gebouwen in losse schikking, afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen (1844) onder de naam Groot Peteren ferme; circa 1850 wordt het goed verkocht aan de familie Crahay, die het huidige kasteel laat bouwen. Park met enkele merkwaardige, oude bomen. Alleenstaand gebouw, waarvan het centrale gedeelte een vierkant grondplan heeft, met een uitspringende vleugel aan de zuidzijde, risalieten in de middentravee van voor- en achtergevel, en een torenachtige uitbouw op de noordwestelijke hoek. Bakstenen volumes onder schilddaken, de risalieten met puntgevel onder zadeldaken, de toren onder tentdak (leien). Souterrain. Hardstenen lijsten en banden. Getoogde en gekoppelde vensters met hardstenen tussendorpel en lekdrempel. Gelijkaardige vleugeldeuren in voor- en achtergevel, voorafgegaan door een trap. Koetshuis ten westen, twee traveeën onder zadeldak, in dezelfde stijl, thans tot woning omgebouwd.

• JEURIS R. e.a. 1978: Zo was...Alken, Antwerpen, 35.