Landhuis Groot-Peteren

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Rechtstraat
Locatie Rechtstraat 59-61, 61A, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis Groot-Peteren

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Landhuis, gebouwd in 1885-1894 op de plaats van een ruim complex, de gebouwen in losse schikking, afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen (1844) onder de naam Groot Peteren ferme; circa 1850 wordt het goed verkocht aan de familie Crahay, die het huidige kasteel laat bouwen. Park met enkele merkwaardige, oude bomen. Alleenstaand gebouw, waarvan het centrale gedeelte een vierkant grondplan heeft, met een uitspringende vleugel aan de zuidzijde, risalieten in de middentravee van voor- en achtergevel, en een torenachtige uitbouw op de noordwestelijke hoek. Bakstenen volumes onder schilddaken, de risalieten met puntgevel onder zadeldaken, de toren onder tentdak (leien). Souterrain. Hardstenen lijsten en banden. Getoogde en gekoppelde vensters met hardstenen tussendorpel en lekdrempel. Gelijkaardige vleugeldeuren in voor- en achtergevel, voorafgegaan door een trap. Koetshuis ten westen, twee traveeën onder zadeldak, in dezelfde stijl, thans tot woning omgebouwd.

  • JEURIS R. e.a. 1978: Zo was...Alken, Antwerpen, 35.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Alken

Alken (Limburg)

is gerelateerd aan Parkje bij het landhuis Groot Peeteren

Rechtstraat 61 (Alken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.