erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
31705
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31705

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Dorpswoning
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De dorpswoning in vakwerkbouw is gelegen op een hoekperceel van de Ridderstraat met het Lambrechtsplein en dateert uit de late 19de eeuw. Het is één van de enige overgebleven vakwerkconstructies in het centrum van Alken.

Het vakwerkpand Ridderstraat 7 is een alleenstaand enkelhuis, dat kadastraal voor het eerst wordt opgetekend in 1887. Het bouwterrein lag voordien braak. Het gebouw, waaraan (alleszins kadastraal) sinds 1887 verder geen wijzigingen zijn gesignaleerd, is ingeplant op een straathoek en beschikt over een voortuintje. Het pand telt vijf traveeën en een bouwlaag, opgetrokken in stijl- en regelwerk met wit gekalkte lemen vullingen op een verhoogde en gepikte bakstenen stoel en onder een zadeldak met Vlaamse pannen en een schild aan de linkerzijde. De voorgevel heeft een deur met bovenlicht en twee beluikte vensters; de achtergevel gaat gedeeltelijk schuil achter een haaks aanbouwsel, maar niettemin bleef een bolkozijn bewaard. Intern vertoont de woning een klassieke indeling met gang aan linkerzijde, aaneensluitende vertrekken met gemeenschappelijke schouw rechts. Een stookplaats werd later toegevoegd.

Achter de woning ligt een kleine moestuin.

  • Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Alken, 1887/12.
  • PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Deel 14n 4. Provincie Limburg. Arrondissement Tongeren. Kanton Borgloon, Turnhout, 32.

Bron     : Beschermingsdossier DL002235, Vakwerk in Alken-Dorp (digitaal dossier)
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31705 (Geraadpleegd op )