Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Sassenbroekstraat
Locatie Sassenbroekstraat 35, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, met recente, bakstenen dienstgebouwen achter het oorspronkelijke gedeelte. Woonhuis met aansluitende stal, thans eveneens tot woongedeelte ingericht, acht traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Stijl- en regelwerk met lemen vullingen. Lage, bakstenen stoel; gepikte plint. Opkamer in de noordoosthoek. Voorgevel aan erfzijde: vier beluikte vensters en een woonhuisdeur; de muuropeningen van de stal zijn aangepast. Drie kleine vensters in de achtergevel, en een beluikt venster in de opkamer. Versteend stalgedeelte. Pannen beschieting tegen de noordelijke zijgevel.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1995

Relaties

maakt deel uit van Alken

Alken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.