Pastorie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat St. Aldegondislaan
Locatie St. Aldegondislaan 1, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

Op dit moment is dit object niet beschermd, maar wel vastgesteld.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 05-10-2009. (Vaststellingsbesluit)

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tot in de 17de eeuw is er geen pastorie in Alken. In 1712 wordt een kleine woning op het kerkhof vermeld. Huidige neoclassicistische pastorie van 1850-1860. Gelegen in een beboomde tuin met kleine omhaagde voortuin. Alleenstaand dubbelhuis, de voorgevel van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag, de achtergevel van zes traveeën, onder schilddak. Bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond en hardstenen plint. Middenrisaliet onder driehoekig fronton met bakstenen oculus in de voorgevel. Rechthoekige benedenvensters, beluikt en met hardstenen latei en lekdrempel, rechthoekige bovenvensters met kordon vormende hardstenen lekdrempels; het middenste bovenvenster in een geprofileerde hardstenen entablement. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met hardstenen hoofdgestel op baksteenpilasters met hardstenen kapitelen en neuten. Recente aanbouw tegen de linkerzijgevel.

  • SIMENON G. 1939: Visitationes archiediaconales archidiaconatus Hasbaniae in dioecesi leodiensi ab anno 1613 ad annum 1763, Luik, 4.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Relaties

is gerelateerd aan Pastorietuin

St. Aldegondislaan 1 (Alken)

maakt deel uit van Alken

Alken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.