erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Aldegondisparochie

bouwkundig element
ID
31710
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31710

Juridische gevolgen

Beschrijving

Tot in de 17de eeuw is er geen pastorie in Alken. In 1712 wordt een kleine woning op het kerkhof vermeld. Huidige neoclassicistische pastorie van 1850-1860. Gelegen in een beboomde tuin met kleine omhaagde voortuin. Alleenstaand dubbelhuis, de voorgevel van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag, de achtergevel van zes traveeën, onder schilddak. Bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond en hardstenen plint. Middenrisaliet onder driehoekig fronton met bakstenen oculus in de voorgevel. Rechthoekige benedenvensters, beluikt en met hardstenen latei en lekdrempel, rechthoekige bovenvensters met kordon vormende hardstenen lekdrempels; het middenste bovenvenster in een geprofileerde hardstenen entablement. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met hardstenen hoofdgestel op baksteenpilasters met hardstenen kapitelen en neuten. Recente aanbouw tegen de linkerzijgevel.

  • SIMENON G. 1939: Visitationes archiediaconales archidiaconatus Hasbaniae in dioecesi leodiensi ab anno 1613 ad annum 1763, Luik, 4.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Pastorietuin

  • Is deel van
    Alken


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie van de Sint-Aldegondisparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31710 (Geraadpleegd op )