Station Alken

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Stationsplein
Locatie Stationsplein 2, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station Alken

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het station van Alken ligt op de spoorlijn Sint-Truiden-Hasselt, aangelegd in 1847. Het eerste station bevond zich aan de overzijde van de straat. Het huidige gebouw dateert uit eind 19de - begin 20ste eeuw. Alleenstaand gebouw, bestaande uit een centraal gedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen, aan de rechterzijde geflankeerd door een lager gedeelte van drie traveeën en een bouwlaag, aan de linkerzijde door een even hoog gedeelte van één travee. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, op hardstenen plint. Gevelritmering door middel van rechthoekige baksteenlisenen. In de rechthoekige spaarvelden, rondboogvormige, bakstenen muuropeningen met doorlopende, hardstenen imposten en bakstenen druiplijst op de benedenverd.; getoogde bovenvensters met hardstenen lekdrempels. Glazen luifel op uitgewerkte gietijzeren schoren over de lengte van het rechtergedeelte van de perronzijde met zelfde gevelopstand. Rechts, alleenstaand gebouwtje van twee traveeën en een bouwlaag met dezelfde afwerking.

  • VAN DOORSLAER B. (ed.), Spoorwegen in Limburg, Provincie Limburg, Dienst voor Industrieel Erfgoed , Hasselt, 36-39.
  • JEURIS R. e.a., Zo was...Alken, Antwerpen, 76.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Alken

Alken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.