erfgoedobject

Station Alken

bouwkundig element
ID
31711
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31711

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Alken
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Het station van Alken ligt op de spoorlijn Sint-Truiden-Hasselt, aangelegd in 1847. Het eerste station bevond zich aan de overzijde van de straat. Het huidige gebouw dateert uit eind 19de - begin 20ste eeuw. Alleenstaand gebouw, bestaande uit een centraal gedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen, aan de rechterzijde geflankeerd door een lager gedeelte van drie traveeën en een bouwlaag, aan de linkerzijde door een even hoog gedeelte van één travee. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, op hardstenen plint. Gevelritmering door middel van rechthoekige baksteenlisenen. In de rechthoekige spaarvelden, rondboogvormige, bakstenen muuropeningen met doorlopende, hardstenen imposten en bakstenen druiplijst op de benedenverd.; getoogde bovenvensters met hardstenen lekdrempels. Glazen luifel op uitgewerkte gietijzeren schoren over de lengte van het rechtergedeelte van de perronzijde met zelfde gevelopstand. Rechts, alleenstaand gebouwtje van twee traveeën en een bouwlaag met dezelfde afwerking.

  • VAN DOORSLAER B. (ed.), Spoorwegen in Limburg, Provincie Limburg, Dienst voor Industrieel Erfgoed , Hasselt, 36-39.
  • JEURIS R. e.a., Zo was...Alken, Antwerpen, 76.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Station Alken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31711 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.