Brouwerij van Alken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij van Alken

Beschrijving

In 1881 begon Boes een brouwerij op deze plaats. De N.V. Brouwerij van Alken werd in 1923 gesticht door E. Boes, eigenaar van de brouwerij Boes, en J. Indekeu van Meeuwen. In 1923 werd begonnen met de bouw van de nieuwe fabriek, die in 1929 volledig klaar was. Men brouwde er het eerste Belgische bier van het pilsener type, een ondergistingsbier, de Cristal. Voor de grote werkplaatsen, gebouwd in 1940 werd door de firma Blaton voor het eerst gebruik gemaakt van balken in voorgespannen beton. De uitbreiding aan de Grootstraat gebeurde in 1950. De overige gebouwen dateren van de jaren '50, '60 en '70. Het zogenaamde Retraitehuis, een stichting van de jezuïeten van 1904, verdween in 1966 bij uitbreiding van de brouwerij.

• INDEKEU J., P. en R., Jozef Indekeu. De brouwer van de Cristal, sine loco, sine data.
  • JEURIS R. e.a., Zo was...Alken, Antwerpen, 1978, 63-65, 67-68.