erfgoedobject

Kasteeltje De Geuzentempel

bouwkundig element
ID
31716
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31716

Juridische gevolgen

Beschrijving

De naam zou teruggaan tot de schoolstrijd in 1879, toen de toenmalige bewoners partij kozen tegen de christelijke scholen. Kasteeltje uit het derde kwart van de 19de eeuw, gelegen in een park in landschapsstijl. Alleenstaand gebouw, de drie middentraveeën, twee en een halve bouwlaag onder tentdak (leien); de linkertravee met torenvormige opbouw van drie bouwlagen onder koepeldak met spitsvormige bekroning; de rechtertravee van twee bouwlagen onder schilddak. Bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw op souterrain. Schijnvoegen in de toren en de eerste bouwlaag. Drie traveeën. Brede pseudo-rondboogarcade op de tweede bouwlaag, op pilasters, en met halfronde zolderventers in de boogvelden. Rechthoekige vensters, behalve op de bovenverdieping, in een bepleisterde omlijsting.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Park van het kasteeltje de Geuzentempel

  • Is deel van
    Steenweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasteeltje De Geuzentempel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31716 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.