Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Steenweg
Locatie Steenweg 214, Alken (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw, achteruitgelegen tegenover de straat en gebouwd aan een thans verdwenen voetpad, dat de Steenweg met de Lindestraat verbond. Hoewel sterk vervallen behield ze een groot aantal authentieke elementen. Ordonnantie: aagebouwde stal-stal-dwarsschuur-woonhuis-aangebouwde bergplaats. Vijf traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen, op een bakstenen stoel; gepikte plint. Twee gekoppelde staldeurtjes, een schuurpoort, een woonhuisdeur en twee vensters. De achtergevel is voorzien van een staldeur en twee kleine vensters. Pannen beschieting in de geveltop van de linkerzijgevel. Het aanbouwsel tegen de linkerzijgevel omvat latrine, stal en hoenderhok. Traditionele indeling met woonkeuken en opkamer naast elkaar, en stookplaats in de scheidingswand tussen beide vertrekken; achter de woonkeuken een klein afgescheiden slaapvertrek. Het losstaande bakhuis is thans verdwenen. Waterput vóór het woonhuis.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Steenweg

Steenweg (Alken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.