erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
31718
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31718
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw, achteruitgelegen tegenover de straat en gebouwd aan een thans verdwenen voetpad, dat de Steenweg met de Lindestraat verbond. Hoewel sterk vervallen behield ze een groot aantal authentieke elementen. Ordonnantie: aagebouwde stal-stal-dwarsschuur-woonhuis-aangebouwde bergplaats. Vijf traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen, op een bakstenen stoel; gepikte plint. Twee gekoppelde staldeurtjes, een schuurpoort, een woonhuisdeur en twee vensters. De achtergevel is voorzien van een staldeur en twee kleine vensters. Pannen beschieting in de geveltop van de linkerzijgevel. Het aanbouwsel tegen de linkerzijgevel omvat latrine, stal en hoenderhok. Traditionele indeling met woonkeuken en opkamer naast elkaar, en stookplaats in de scheidingswand tussen beide vertrekken; achter de woonkeuken een klein afgescheiden slaapvertrek. Het losstaande bakhuis is thans verdwenen. Waterput vóór het woonhuis.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31718 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.